top of page

De Bresse Kweeknormen


De Bresse kweeknormen

STRENGE KWEEK Omdat we in de streek van het Bressegevogelte zitten, was het vrij evident dat ze met de kweek van dit unieke gevogelte startten. "Bressekip is enig in de wereld, omdat de kweek zo streng is.

Gevogelte uit Bresse of poulet de Bresse is uniek in de wereld. Het is het enig gevogelte ter wereld met een gecontroleerde herkomstbenaming en de kweek is aan uiterst strenge regels gebonden.

Zo mogen de in totaal 300 kwekers van poulet de Bresse, die samen 1,2 miljoen kippen per jaar produceren (dat is 1 % van de totale Franse kippenproductie) hun eendagskuikens enkel kopen bij daarvoor geselecteerde kwekerijen in de streek en mogen er zelfs geen andere kippenrassen op het bedrijf worden geteeld. Voor een kuiken betaalt men bijna 1 euro. Nadat ze op het bedrijf zijn toegekomen blijven de kuikens 5 weken binnen in een gesloten hoenderhok. Daarbij moet per 500 kuikens minimum 50 m2 beschikbaar zijn. Het graan dat de kuikens krijgen moet afkomstig zijn uit de streek. Op de eerste dag van de zesde week moeten de jonge kippen naar buiten.

RUIMTE Opnieuw gelden er regels voor de beschikbare ruimte. Per 500 kuikens moet er een hok zijn van minimum 50 m2 en een vrije uitloop van 5000 m2. "Dat betekent 10 m2 per kip. "Geen enkele kweekkip krijgt zoveel ruimte."

De voeding wordt bewust beperkt tot graan en mais, de dieren moeten op de weide zelf op zoek gaan naar proteinerijk voedsel. Dat vinden ze in insecten en grassen. In het granenmengsel zit ook 10 % botermelkpoeder. Dat is vrij duur in aankoop. De kwaliteit van de weilanden is van essentieel belang. Leven er te veel dieren te vaak op dezelfde weide, dan verarmt de hele microflora en -fauna en dat merk je na enkele jaren aan het vlees van de kippen zelf. Daarom kweken ze per weide van 5 a 6000 m2 slechts een lot van 500 kippen per jaar.

De kippen blijven 14 tot 17 weken op de weide en wegen dan rond de 2,5 a 3 kilogram". Nadien breekt de ′rustperiode′ aan en wordt het vlees van de kippen ′geaffineerd′. De dieren worden in ruime houten kooien binnen in een donkere ruimte gezet en blijven daar twee weken. De kippen krijgen mais, graan en verse gekoelde botermelk. Daardoor ontstaat de fijne vetlaag rondom het vlees, die het tijdens het garen sappig zal maken. Na deze rustperiode worden de dieren zo sereen mogelijk geslacht.

VERSCHILLEN

In de praktijk bestaan er drie ′soorten′ Bressegevogelte.

* Poulet de Bresse zijn zowel hanen als hennen van minimum vijftien weken en een dag oud

* Poularde de Bresse zijn streng geselecteerde hennen die een voorkeursbehandeling krijgen.

Zo mogen ze drie tot vier weken langer op de weide dan de gewone ′poulet′ en is hun rustperiode vier in plaats van twee weken.

Poulardes zijn minimum twintig weken oud vooraleer ze worden geslacht.

* De derde soort is de chapon de Bresse, de kapoen of gesneden haan.

De jonge hanen - ze zijn dan tien weken oud - worden op de rug met de vleugels open op het werkblad gelegd, onder de vleugels wordt langs beide kanten

een kleine insnijding gemaakt en met een soort lepeltje halen we de teelballen eruit. Die zijn dan slechts zo groot als een erwt. Soms blijven er stukjes zitten en ontwikkelt de kapoen toch de mannelijke seksekenmerken, de kam en kwabben onder de bek.

Dan zijn het ′valse kapoenen′.

Een echte kapoen moet eruitzien als een hen.

TOT SLOT

Dit zijn enkele van de regels!!!

Hier kweken wij:

* de poulet de bresse

* de jonge bresse-hanen i.p.v.kapoenen(mits de teelballen hier NIET worden verwijderd)

* kweekdieren (zowel hennen als hanen)

Hier proberen wij dus zoveel mogelijk het Franse kweekprogramma te volgen, zoals hierboven vermeld word!


 

Recent Posts

bottom of page